info
Porinder

Onko Pori sinulle se oikea?

Onko Porin kanssa mahdollista löytää yhteinen sävel, viettää laatuaikaa ja kenties jopa rakastua? Onko Pori sinulle sopivan hellä kumppani elämän ylä- ja alamäkiin? Onko välillänne intohimoa? Ota selvää Porinderilla.

En tykkää

Jos et pidä – swaippaa vasuriin.

Tykkään

Jos pidät näkemästäsi – pyyhkäise oikealle.

Porinder
info
info
Porinder
 • Taidemuseo

  Porin Taidemuseo on korkeatasoinen ja monipuolinen museo, jossa on aina meneillään jokin mielenkiintoinen näyttely. Isot nimet läheltä ja kaukaa, nousevat tähdet sekä mm. lasten taidekasvatus kulkevat käsi kädessä ja vahvistavat Porin asemaa kulttuurikaupunkina.

 • Melontaa keskustassa

  Joki ja sen suistot tarjoavat taianomaiset puitteet leppoisille melontareissuille ympäri kaupungin vesistöjä. Rankempikin suorittaminen onnistuu Kokemäenjoen lukuisissa koskissa.

 • Yyteri

  Pohjoismaiden pisin yhtenäinen hiekkaranta on kuin eksoottinen lomaparatiisi keskellä kylmää pohjolaa. Kirjoita nimesi santaan, pulikoi merivedessä ja vaeltele paljain jaloin dyyneillä – jokainen hetki Yyterissä luo muistoja. Nakuilijoille ja koirille löytyvät myös omat rantasiivunsa päärannan läheisyydestä..

 • Kummituskävely

  Toisenlaisen tavan tutustua Porin historiaan tarjoaa kummituskävely – nykyäänkin melko outona pidetty Pori on ollut kummallinen läpi historiansa ja tämän kierroksen tarinat eivät sitä mainetta ainakaan hälvennä.

 • Porin metsä

  Ei tarvitse olla urheilija, jotta lenkkipoluille löytyisi käyttöä. Väittävät, että tunti metsässä on parasta mahdollista terapiaa. Onneksi keskellä Poria on metsä, jonka poluilla voit juosta hien pintaan tai vaikka ihan vaan leppoisasti tallustella kilometrin toisensa perään ja ihailla maisemia. Myös karvaturreille löytyy omat polkunsa.

 • Velhonvuoren vesiputous

  Lavian kylän läheltä löytyy upea Velhonvuoren vesiputous. Muutaman metrin mittainen putous ei ehkä ole se suurin, mutta häikäisee kauneudellaan ja upealla ympäristöllään myös talvisin, jolloin vesiputouksesta tulee satumainen jääputous.

 • Marginaalikulttuurin pääkaupunki

  Pori on kuuluisa monipuolisesta vaihtoehtokulttuuristaan – Circle komeilee legendaarisen Wire-lehden kannessa, kansainvälistä tunnustusta saanut Samurai Rauni Reposaarelainen -elokuva ei olisi voinut syntyä muualla kuin Reposaaressa ja ei sellaista viikkoa, etteikö jotain performanssia tai näytelmää olisi tarjolla.

 • Isomäen mestat

  Legendaksi ei synnytä, vaan se vaatii vuosien kovaa treeniä. Ehkä syy porilaisten menestymiseen urheiluareenoilla löytyy mahtavan monipuolisista ja laadukkaista mahdollisuuksista harrastaa lähes lajia kuin lajia. Mikä on sinun lajisi?

 • Kirvatsin Jytä

  Pori Jazz ja Porispere eivät ole ainoat megakinkerit, jotka valtaavat Kirjurinluodon – mukaan tarjontaan on noussut myös varttuneemmalle väelle suunniteltu Kirvatsin Jytä, joka tarjoaa jytää ja purkkaa menneiltä vuosikymmeniltä. Rautalankaa, iskelmää ja rock’n’rollia hyvällä maulla. Nostalgia ei ole koskaan ollut näin tuoretta ja elinvoimaista.

 • Kävelykatu

  Lähes jokaisessa kaupungissa on kävelykatu, mutta Porissapa se onkin melkein kilometrin pituinen ja lajissaan Suomen ensimmäinen, joka on myös asemassakaavassa vahvistettu sellaiseksi. Kävelykadun varrelta löytyy kaikkea kahviloista kauppakeskuksiin ja siellä hengaillaan myös ihan vaan huvin vuoksi.

 • Risteilyt

  Palan kauneinta Poria saa haltuun leppoisasti ottamalla risteilyn pitkin Pohjoismaiden suurinta jokisuistoaluetta. Ota mukava asento laivan kannella ja ymmärrät tuota pikaa, miksi Kokemäenjokea pidetään Suomen Amazonina.

 • Kivi-Pori

  Kivi-Poriksi kutsutaan 1800-luvun jälkipuoliskolla rakennettuja rantakortteleita. Näiden rakennusten upeat julkisivut kätkevät sisäänsä uskomattoman määrän historiaa ja tarinoita. Monen mielestä juuri nämä rakennukset tekevät Porista kaupungeista kauneimman.

 • Signelinna

  Signe Hornborg luetaan Suomen ja koko Euroopan ensimmäiseksi naispuoliseksi ammattiarkkitehdiksi ja yksi hänen merkittävimmistä töistään löytyy Porista – Signelinna eli Newanderin talo on upea rakennus, jonka kulttuurihistoriallista arvoa paikallisetkaan eivät taida aina ohikulkiessaan muistaa.

 • Ravintolat

  Porissa ei nälkä pääse yllättämään, sillä tarjonta on laajaa ja laadukasta. Perinteisiä pihvipaikkoja toki piisaa, mutta nykyään suosittuja kasvisruokia ja astetta etnisempiäkin vaihtoehtoja on alkanut ilmestymään ruokalistoille ja katukuvaan. Syö lounasta, aloita iltasi à la carte ja kulje grillin kautta suoraan sänkyyn. Se on mahtavaa.

 • Idylliset puutaloalueet

  Keskustan idylliset puutaloalueet – Viikkari ja Kuukkari ovat ihastuttavia kaupunginosia, joiden katuja astellessa on vaikea olla romantisoimatta itseään niiden asukkaiksi. Ainutlaatuisten asuinalueiden ilmettä ja kuntoa vaalitaan hartaasti ja kaikki alueen rakentaminen ja korjaaminen tapahtuu vanhaa kunnioittaen.

 • Lintubongareiden paratiisi

  Kevään tullen siivekkäät ystävämme palaavat Pohjolaan ja erityisesti Porin suistoalueita pidetään ainutlaatuisen runsaina pesimäpaikkoina toinen toistaan kauniimmille linnuille. Kiikarit kaulaan, lintukirja kouraan ja menoksi!

 • Maauimala

  Keskeltä kaupunkia löytyy myös maauimala, joka tarjoaa liukumäkiä lapsille ja kivaa tekemistä myös aikuisille. Täällä ei vesi ole koskaan liian kylmää – paitsi talvella, kun maauimala muuttuu avantouintikeskukseksi. Onneksi sauna on lämpimänä läpi vuoden.

 • Porispere

  On Porissa muutakin kuin jazzia – Porispere on paikallinen rockfestivaali, jossa nähdään aina ajankohtaisia kärkinimiä sekä hyvällä tai huonolla maulla valikoituja legendoja ja ilmiöitä. Tarjolla ei ole pelkkää räminää ja räppiä, vaan sunnuntait keskittyvät koko perheen viihdyttämiseen.

 • Villa Mairea

  Alvar Aallon suunnittelemaa Gullichsenin perheen edustuskotia pidetään syystäkin yhtenä hienoimmista saavutuksista modernistisen arkkitehtuurin saralla. Jos rakastat kotimaista designia – tämä on pyhiinvaelluskohteesi numero yksi.

 • Puuvilla

  Porin pohjoisrantaa on vuodesta 1898 saakka komistanut upea tiilirakennus, joka alunperin rakennettiin puuvillatehtaaksi. Nykyään tehdasalueen rakennukset ovat edelleen useiden eri toimijoiden käytössä ja tarjoavat modernisti muokattuina kodin mm. Porin yliopistokeskukselle, kauppakeskus Puuvillalle ja Satakunnan Kansan toimitukselle.

 • Noormarkun ruukki

  Ruukinaluetta pidetään yhtenä Suomen merkittävimmistä kulttuurimaisemista ja koko alue kuuluu Museoviraston inventoimiin valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin. Taatusti palkitseva retkikohde vaikka koko perheelle.

 • Yökerhot & kuppilat

  Jumittele jazzia, katsele matsia tai bailaa ja tanssi jalkasi spagetiksi – Porin yössä ei aika tule pitkäksi. Riehu räyhäkkään rokin tahdissa lähipanimon oma IPA kourassa, tutustu bestistesi kanssa uusiin luomuviineihin tai tuijota yksin tuoppiisi – Porin kuppilakulttuuri tarjoaa jokaiselle kohderyhmälle kodin ulkopuolisen olohuoneensa.

 • Pori Jazz

  Suomen festivaalien tiennäyttäjä elää edelleen ja voi paremmin kuin hyvin. Tunnelma Jazzeilla on aina ainutlaatuinen ja koko Pori herää viikoksi viettämään kansainvälisen kulttuurikaupungin elämää.

 • Surffaus

  Harva paikka Suomessa palvelee surffikansaa kuten Pori. Yyterissä kuitenkin pääsee ratsastamaan laineilla ympäri vuoden. Toki veden lämpötila ei talvella ole lempeimmästä päästä, mutta se ei ole tähän päiväänkään mennessä haitannut alan hartaimpia harrastajia.

 • Leo-Pekka Tähti

  Voiko mikään kuvastaa periksiantamatonta porilaista meininkiä niin hyvin, kuin Vuoden Urheilija 2016? Leo-Pekka Tähti on elävä legenda, joka inspiroi kaikki yrittämään parhaansa – oli lähtökohdat mitkä tahansa. Jokaisella on mahdollisuus menestyä. Jopa Porissa.

 • Golf

  Porissa golf-kausi on pidempi kuin muualla Suomessa. Se on hyvä, sillä Porissa golf-kenttiäkin on niin Kirjurinluodon vieressä Kalaforniassa, sekä dyynien keskellä Yyterissä. Sitten kun nämä on putattu puhki – löytyy lähikunnista lisää viheriöitä.

 • Ahlaisten kulttuurimaisema

  Pienet Lavian ja Ahlaisten kylät on yhdistetty osaksi Poria, mutta kummatkin ovat säilyttäneet ihanan idyllinsä – Ahlaisten kirkonkylä on myös valittu historiallisesti tärkeäksi kulttuurimaisemaksi, koska se on yksi parhaiten vanhan rakenteensa säilyttäneitä ja hoidettuja kirkonkyliä Suomessa.

 • Kallo

  Onko romanttisempaa kuin kaapata oma kulta kainaloon ja hakea lämpöä toisistaan, kun meren ikuiset aallot suutelevat rantakalliot sileiksi?

 • 80-luvun Pori Rock

  Pori Rock oli käsite 80-luvulla. Massahysteriaa, sifonkihuiveja ja kuolemattomia biisejä. Legenda elää ja voi hyvin – kirkuvien tyttöjen ja nyrkkiä ilmaan takovien poikien ikähaarukka on vain ehkä hieman laajentunut.

 • Teatterikaupunki

  Maailman ensimmäinen suomenkielinen teatteri pystytettiin Poriin. Siitä lähtien Pori on ollut vahvan teatterikaupungin maineessa – eikä syyttä. Kaupunginteatterin lisäksi Porissa toimii useita pienempiä teatteriryhmiä – kuten Rakastajat, jotka järjestävät myös Lainsuojattomat-teatterifestivaaleja.

 • Selkämeren kansallispuisto

  Sukella Suomen puhtaimman merialueen vedenalaiseen luontoon tai tee matka menneeseen aikaan Selkämeren majakkasaarilla. Riippumatta siitä, miten nautit Selkämeren kansallispuistosta – olet elämää suurempien elämysten äärellä.

 • Huvilajuopa

  Huvilajuovan yhdyskunta on Suomen mittakaavassa ainutlaatuinen kokonaisuus – se rakennettiin pääosin työväen ponnistuksin jo ennen kuin kesämökit ja siirtolapuutarhat yleistyivät. Upea alue kannattaa kokea opastettuna kierroksena polkupyörän selässä.

 • Juseliuksen mausoleumi

  Pohjoismaiden ainoa yksityishenkilölle rakennettu mausoleumi löytyy tietenkin Porista. Josef Stenbäckin piirtämän jylhän rakennuksen sisällä Akseli Gallen-Kallelan freskot ympäröivät valkoisesta marmorista tehtyä Sigrid Maria Juseliuksen sarkofagia.

 • Reposaari

  Reposaaren idyllinen kalastajakylä näyttää siltä, kuin aika olisi unohtanut sen ja jatkanut matkaansa. Täältä kuitenkin löytyy useita toinen toistaan kiehtovampia kohteita hämmästeltäväksi ja kulkevat paikallisetkin sinne päivittäin syömään Porin parhaita hampurilaisia tai herkuttelemaan tuoreilla kalaruoilla.

 • Alamäkilajit

  Vaikka Satakuntaa pidetään tasaisena kuin pannukakkua, on alamäkilajien harrastamisellekin mahtavia puitteita tarjolla. Porista ja lähikunnista löytyy useita mäkiä ja aloittelijoiden on helppo vuokrata välineet paikan päältä. Lämmintä päälle ja kohti kinoksia!

 • Pata

  Satakuntalaisen jääkiekon kirkkain jalokivi on tietenkin Ässät. Yksi Suomen tunnetuimmista urheilubrändeistä ei ole vain sitkeä yrittäjä, vaan myös pelätty vastustaja ja vahva voittaja.

 • Kirjurinluoto

  Uskomaton luonnonkaunis luoto keskellä kaupunkia – sisältää myös Pelle Hermannin leikkipuiston, hiekkarannan ja ravintolan. Kyllä täällä kelpaa viettää kesäpäivä jos toinenkin.

 • Keski-Porin kirkko

  Kaupungin suurin kirkko löytyy nimensä mukaisesti keskeltä kylää. Heidekenin ja Chiewitzin visioima rakennus vihittiin käyttöön 1864 ja se on edelleen ahkerassa ja monipuolisessa käytössä.

 • Rapajööti

  Kulttuuriyhdistys Rapajööti on järjestänyt persoonallisia performansseja jo useiden vuosien ajan. Tasankosafarit tarjoavat uniikin tavan kokea paikallisia nähtävyyksiä erilaisten esitysten ja elämysten muodossa, vuosittainen Millai muute -tapahtuma yhdistää luovuuden eri lajit yhdeksi kokonaisuudeksi ja outoja elokuvia katsellaan Pori Film Festivaleilla.

 • Yyterinniemen retkeilyreitit

  Patikoiden on aikaa ihastella luonnon kauneutta hartaasti ja rauhassa – pitkin kauniita maisemia kiemurtelevat pitkospuureitit tarjoavat luontoelämyksiä myös liikuntarajoitteisille. Ja kun mukaan ottaa vaikka polkupyörän – seikkailu jatkuu silloinkin kun polku loppuu.